duminică, 8 noiembrie 2009

Clasicele Perle


 Ce femeie nu-si doreste in cutia ei de bijuterii un sirag superb de perle albe?
Ingrijite cum trebuie, perlele sunt eterne! Ele se pot da din generatie in generatie!
Perlele fac parte din categoria pietrelor semipretioase organice. 
In ziua de azi, perlele de apa dulce, de cultura rivalizeaza de aproape cu cele de apa sarata! Metoda prin care sunt facute aceste perle de apa dulce, se perfectioneaza pe zi ce trece!
Perla este depozitul de carbonat de calciu pe care o molusca (scoica sau melc) marina o genereaza ca urmare a unui corp strain ce a patruns in interiorul ei. Acest corp strain poate fi un firicel de nisip, sau orice alta formatiune solida de marime minuscula.
Molusca nu-l poate indeparta si astfel se apara cum poate, si il acopera cu o substanta ce se numeste conchiolin si care mai tarziu devine nacrul. Acest nacru se mai numeste si sidef. Este de asemenea si partea interioara a molustelor.
Perlele naturale sunt albe, dar deseori au tente de auriu, roz, bleu. Si sa nu uitam de rarele perle Tahitiene, perlele negre, care sunt foarte scumpe.

Perlele se impart in doua categorii: perle de apa dulce si perle de apa sarata.

Perlele de apa sarata sunt de 3 tipuri: Akoya, South Sea si Tahitiene, in funcite de specia de molusca ce le creaza.
Perlele de apa dulce sunt cele de cultura si sunt cultivate in China mai ales. Dar si in regiunea Lacului Biwa din Japonia si sunt numite perlele Biwa.


Perlele Akoya sunt foarte frumoase si populare. Ele au forma perfect rotunda si sunt uniforme. Sunt renumite pentru lustrul lor. De aceea sunt mai scumpe. Ele sunt cultivate in fermele din Japonia, si provin din molustele de apa sarata numite Pinctada Martensii. In aceste ferme se foloseste o tehnica speciala pentru creserea perlelor perfect rotunde. In comparatie cu perlele de apa dulce, Akoya sunt aproape perfect rotunde, sunt mult mai mari si au un lustru de o frumusete nemaipomenita.
Perlele South Sea sunt renumite pentru calitatea lor foarte buna si a culorii aurie. Sunt foarte rare si greu de cultivat, de aceea tind sa fie si foarte scumpe! Provin din molusca Pinctada Maxima. Pot fi albe, produse de scoica "white -lip", aurii  produse de scoica "gold-lip" sau argintii produse de scoica "silver-lip". Carapacea lor este cea care produce culoarea perlelor.
Sunt cultivate in crescatoriile de perle din marile de sud, in regiunile tropicale sau semi-tropicale in tari ca Australia, Indonezia si Filipine. 
Pinctada Maxima este o molusca rara si sensitiva, de aceea crescatorii de perle din Marea de Sud ii da o atentie mai mare pentru ca fiind delicate, cea mai mica modificare de mediu poate strica bunastarea lor, si pot produce perle mici , cu defecte, sau nu produc nici o perla!                 
Cu cat perlele sunt mai mari, cu atat mai valoroase.
Forma perlelor South Sea poate fi rotunda, semi-rotunda sau "nasture".
Perlele Tahitiene sau perla neagra, este formata in scoica "black-lip" sau scoica Pinctata Margaritifera.
Sunt cultivate in Arjipelagul Tuamotu-Gambier, un grup de insule din Polinezia Franceza.
Molusca secreta un pigment negru si de aici culoarea perlei. Nu toate perlele Tahitiene sunt negre.
Pot avea tente inchise verzi, bronz sau chiar mov inchis. Perlele Tahitiene sunt superbe, iar lustrul lor este greu de imitat!

Perlele de apa dulce au fost introduse de chinezul Kokichi Mikimoto in 1916.
Japonia a fost principala tara cu crescatorii de perle timp de multi ani, dar a fost China cea care a insamantat prima oara molusca de apa dulce.
Perlele de apa dulce sunt accesibile tuturor acum. Ele sunt valabile intr-o varietate de culori la moda (fiind vopsite) si marimi. Crescatorii de perle se gasesc de asemenea de-a lungul Lacului Mississippi din SUA.

Perlele sunt compuse din carbonat de calciu, apa si conchiolin ( un agent adeziv organic).


Gradul de calitate al perlelor este dat de mai multi criterii:
Lustrul - este stralucirea perlei. Cu cat perla sta mai mult in interiorul scoicii, cu atat lustrul este mai mare.
Suprafata - este un criteriu foarte important. O perla de buna calitate ar trebui sa aiba o suprafata perfecta, fara imperfectiuni.
Forma  - Cele mai rare si scumpe perle au forma rotunda. Numai 1% din productia de perle este perfect rotunda. Exista foarte multe forme: semi-rotunda, ovala, stick, keishi, biwa, petale, lunguiata, buton, etc.
Culoarea 
Marimea - Perlele cu cat mai mari cu atat mai valoroase.

Perlele sunt delicate si trebuie ingrijite cum trebuie. Folositi apa si sapun, pentru o curatare profunda.

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails