sâmbătă, 12 iunie 2010

Despre Metalele cu Care Lucram

Consider ca este important sa cunoastem macar cateva informatii despre metalele utilizate cel mai des in confectionarea de bijuterii; sa stim cum se comporta ele in diferite situatii .


Metalele cele mai folosite in confectioarea bijuteriilor sunt:
* metalele  pretioase (sau nobile) : aur, argint si platina
* metalele obisnuite (sau nenobile): cupru, alama, bronz, aluminiu, nichel, niobium, plumb.


Structura Cristalina a Metalelor

Exista 7 sisteme cristaline, dar cea mai relevanta in studiul metalelor folosite in confectionarea de bijuterii este structura cristalina cubica cu fete centrate (CFC).
Cuprul, aluminiu, platina, plumbul, rodiu, aurul, argintul, nichelul, fierul (la temperaturi inalte) au aceasta structura cristalina. De aceea toate aceste metale se caracterizeaza prin ductilitate si maleabilitate mari.



Cristalizarea Metalelor

La temperatura normala, metalele sunt solide (cu exceptia mercurului). Ele au o structura formata dintr-o aglomerare de cristale mici.
Cand metalele sunt incalzite, la temperatura de topire, isi pierd structura cristalina si devin fluide. Pe masura ce metalul incepe sa se raceasca, structura cristalina se restaureaza. Acest procedeu se numeste cristalizare.
Fiecare metal are o temperatura proprie de topire.

In fotografiile de mai jos, am incercat sa va arat cum se produce cristalizarea.
Cand am inceput sa studiez metalele, am intalnit aceste scheme in foarte multe carti de specialitate.  Le-am desenat ca sa vi le arat si voua. Sper sa va ajute sa intelegeti mai bine. Pentru mine au fost extrem de folositoare!


* Pe masura ce metalul incepe sa se raceasca, cristalele incep sa se formeze si sa se inmulteasca.



Fig.1

Fig 2.



Fig 3.


*Mai jos puteti observa cristalele metalului solid, la temperatura normala.







Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails