Broderia cu margele (bead embroidery) este o metoda complexa ce necesita foarte multa rabdare.
Folosind doar cateva unelte si cusaturi, margelutele se cos pe diferite materiale textile si se realizeaza adevarate opere de arta - wearable art.
Tutorial pentru bratara realizata cu aceasta metoda.
Materiale si Unelte:
- O baza pentru bratara
- Adeziv E6000
- Un ac special pentru cusut nr. 10
- Ata Nymo marimea D
- Cabosoane rotunde de 2 marimi
- Margelute de nisip marimea 11/0
- Fray Check
- Materialul pe care se cos margelutele
- Foarfeca
Despre Ultrasuede
Este un material sintetic, inventat in 1970 de catre savantul companiei Toray Industries, Dr. Miyoshi Okamoto. Acest material este moale, suplu si catifelat. Este foarte rezistent la pete si decolorare. Cand este taiat, nu se desira si de aceea este preferat pentru broderia cu margele, pentru ca poate fi taiat chiar langa margelute fara a se desira. Suna bine, asa-i? Insa, dezavantajul este ca Ultrasuede este foarte scump si nu se gaseste usor.
Eu am cautat la cateva magazine dar fara succes. Am gasit intr-un final, intr-un magazin online, cu pretul de $60/metru.
Materialul folosit in tutorialul de astazi nu este ultrasuede, ci microsuede. V-am zapacit asa-i? V-am spus ca am cautat in magazine. Si in loc de ultrasuede, am gasit microsuede. Vanzatoarea mi-a spus ca este acelasi lucru, de aceea am cumparat un metru intreg! Cand am ajuns acasa si l-am taiat, mi-am dat seama ca nu este acelasi lucru si ca vanzatoarea nu avea habar, la fel ca mine!
Asta este! N-am avut de ales decat sa fac bratara cu ajutorul materialului microsuede. Cand primesc bucatica de Ultrasuede pe care am cumparat-o online, o analizez si va spun cum este.
Deci, sa trecem la treaba:
Instructiuni:
1. Masurati lungimea si latimea bazei de bratara si taiati 2 bucati egale de marterial de dimensiuni cu aproximativ 3 mm mai mari decat baza de bratara.
2. Aranjati cele 5 cabosoane pe unul dintre materiale, dupa un design ce va place.
Lipiti cabosoanele de material cu ajutorul adezivului E6000. Lasati la uscat aproximativ 20 minute
3. Lipim cealalta parte de material pe partea interioara a bazei de bratara cu adezivul E6000. Lasati la uscat.
Materialul meu s-a desirat putin pe margini, asa ca am folosit Fray Check, o solutie ce se aplica pentru a opri desirarea materialului.
4. Dupa ce am lasat cabosoanele la lipit 20 minute, este timpul sa coasem margelutele de nisip in jurul lor. Am folosit o cusatura simpla ce se numeste backstitch.
Introduceti ata in ac si faceti un nod la captaul atei. Introduceti acul cu ata prin spatele materialului, in asa fel incat sa iasa langa caboson.
Insirati 2 margelute, adaugati-le langa caboson, introduceti acul in jos prin material, chiar langa cea de-a doua margeluta insirata. Apoi, din spatele materialului, acul iese langa prima margeluta cusuta. Treceti acul prin cele 2 margelute si iesiti cu acul prin a doua margeluta.
Acest pas se repeta de cate ori este necesar, pana coasem margelutele in jurul cabosonului.
Cand am terminat lucrul in jurul primului cabochon, ne mutam la celelalte, folosing aceeasi cusatura backstitch.
5. Eu m-am oprit aici cu broderia, dar voi puteti sa coaseti mai multe margelute in jurul cabosoanelor.
Adaugam un strat subtire de E6000 pe partea exterioara a bratarii si lipim broderia pe ea. Lasati la uscat 25 minute.
6. Este timpul sa adaugam margelute pe marginea bratarii. Nu numai pentru aspectul estetic ci si pentru a coase cele 2 parti de material impreuna.
Introducem ata in ac si coasem pe rand cate o margeluta chiar pe marginea bratarii, avand grija sa coasem cele 2 materiale impreuna. Si asa, coasem cate o margeluta, cu margeluta, in jurul bratarii.
2 comentarii:
salut. de unde cumperi baza metalica pentru astfel de bratari. multumesc
De aici: http://www.breslo.ro/Product/Baza-Bratara---Din-Otel-Placat-cu-Aur-Antichizat--72-mm---1-bucata---Cod-AGP-4483BB_116630
Trimiteți un comentariu